Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Η Ειρήνη Σταματία ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης,
τόπο γέννησης της,το 1969.
Από το 1972 και για μια δεκαετία,ως τα 13 χρόνια της,έζησε στην Αθήνα, όταν οι γονείς της, Σπύρος και Άννα, αποφάσισαν την παραμονή της οικογένειας στην πρωτεύουσα
Η αγάπη της για την τέχνη την ακολουθεί από τα παιδικά της χρόνια και, πάρα το νεαρό της ηλικίας, βλέπει τα έργα της να τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής
Επιστρέφοντας, το 1982, στο Ηράκλειο, η Ειρήνη ολοκληρώνει της γυμνασιακές της σπουδές και συνεχίζει να ζωγραφίζει
Με την πάροδο του χρόνου,διάφορες τεχνοτροπίες άλλα και διάφορα υλικά,ύφασμα,μέταλλο,γυαλί,
ξύλο θα κερδίσουν το ενδιαφέρον και την αναζήτηση της Ειρήνης
Τα τελευταία όμως δέκα χρόνια το μέταλλο (χαλκός) και το ξύλο κατέχουν την πρώτη θέση στη δουλειά της καθώς και το κόσμημα από χαλκό και ασήμι
Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε διάφορες Ομαδικές Εκθέσεις
Ειδικότερα ο Δήμος Νέα Αλικαρνασσού,όπου μόνιμα φιλοξενούνται έργα της,
την προσκαλεί να συμμετάσχει, το 2005 στην1η Έκθεση
με θέμα ''ΠΑΡΑΘΥΡΟ στην Κρητική Παράδοση(12-17 Ιουλίου 2006).
Τις δυο αυτές Εκθέσεις διοργάνωσε
η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Διεύθυνση Τουριστικής Ανάπτυξης την Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηράκλειου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης
Συμμετέχει επίσης στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό
'' TOUCH 2006''
στο πλαίσιο του 4ου Ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών,
με θέμα '' Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ'',
σε διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης,
στο χωρο της Δημοτικης Αποθηκης το Σεπτεμβριο του 2006.Απο 22 εως 31 Δεκεμβρίου 2006,
η Ειρηνη ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, πραγματοποίησε την 1η Ατομική της Έκθεση στο χώρο
''Πυλη Αγίου ΓεωργΙού' του Δημου Ηρακλειου.
Από 2 έως 15 Ιουλίου 2007 παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηράκλειου
την 2η Έκθεση της στο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου
(χώρος Δημοτικής Πινακοθήκης)
με πολύ μεγάλη επιτυχία
Επίσης έχει συμμετάσχει στην Τριμελή Εκπροσώπηση Καλλιτεχνών
του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού
( Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής)
για τον Λαικο Πολιτισμο,
στη διοργάνωση '' Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης'
στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας(Αθήνα)
όπου και έλαβε το 1ο Βραβειο για την δουλεια της.
Το Δεκεμβριο του 2006 στο περιοδικο για τον λογο και την τεχνη της Πανελληνιας Ομοσπονδιας Λογοτεχνων, ''ΡΩΓΜΕΣ'', τευχος 4ο, δημοσιευθηκε ενα απο τα ποιηματα της με τιτλο ''Εσωτερικη καταναλωση''
καθοσον η Ειρηνη ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ,
περα απο το καλλιτεχνικο της παθος
για τη ζωγραφικη, την μεταλλοτεχνια, την κατασκευη κοσμηματων,
ασχολειται με την ποιηση και την φιλοσοφια.
Αξιζει να αναφερθει το γεγονος οτι η Ειρηνη ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ δεν κατεχει ακαδημαικους τιτλους σπουδων ειναι αυτοδιδακτη και για τον λογο αυτο το εργο της τυγχανει μεγαλης αναγνωρισης.!
Η Ειρηνη ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
συν-διευθύνει το site Happy Dream Culture
της εφημεριδας Happy Dreamday
επισεις  ειναι  υπεύθυνη  στο παράρτημα  ΕΝ.ΕΛ.ΔΗ  ( Ένωση Ελλήνων Δημιουργών) στο Ηράκλειο Κρήτης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΑΠΟ ΤΟΝ  Δρα  ΠΡΟΒΑΤΑΚΗ  ΘΕΟΧΑΡΗ 
Διευθυντού Υπουργείου Πολιτισμού 
Προέδρου Ομοσπονδίας Λογοτεχνών Ελλάδος



Η ΕΚΦΡΑΣΗ και το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
της
ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ


του Δρα Θεοχάρη Μιχ. Προβατάκη
Διευθυντού Υπουργείου Πολιτισμού
Προέδρου Ομοσπονδίας Λογοτεχνών Ελλαδος


Καλλιτέχνιδα και προσωπική Δημιουργός η κ. Σταματία - Ειρήνη Δασκαλάκη που γεννήθηκε, κατοικεί και δημιουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις πλαστικές και καλλιτεχνικές της ανησυχίες τις οποίες εκφράζει χρησιμοποιώντας ξύλο, ύφασμα, σύρμα χαλκού, γυαλί, πέτρες, απλό δίχτυ, όπως και φύλλα απο χαλκό, ασήμι και χρυσό. Και δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργιους τρόπους και να ακολουθεί καινούργιους δρόμους εικαστικής έκφρασης και ακόμη να προβληματίζεται γύρα απο τα ζητούμενα που αφορούν υλικά, φόρμες, σχέδια και σχήματα των δημιουργιών της, εκφράζοντας έτσι ισχυρές ευαισθησίες και ανεπανάληπτες χαρές ανακατωμένες πότε πότε με μία αδιόρατη μελαγχολία του υποσυνείδητου της.
Ζωγράφος, Ξυλογράφος, Γλύπτρια και κάτοχος της έντεχνης χαρακτικής τέχνης, μετουσιώνει προβληματισμούς, στοχασμούς και ανησυχίες, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ένα δυνατό αίσθημα διαμαρτυρίας και μία ανεκτική εμμονή για την ζωή και την σκληρή βιοπάλη της. Και ακόμα οι δημιουργίες της που ειναι κυρίως συμβολικές, εκφράζονται με φόρμες, γραμμές και σχήματα ανακατωμένα με χρώματα και διαβαθμίσεις και κάτω απο τα στοιχειώδη αυτά μέσα το έμπειρο ανθρώπινο μάτι αναγνωρίζει αισθήματα, επιθυμίες, ισχυρούς πόθους και ανθρώπινες λαχτάρες.
Καμία περιγραφή των έργων της δεν μπορεί ν'αντικαταστήσει την άμεση συμφιλίωση του ματιού μας με την μορφή και το βαθύτερο περιεχόμενο των δημιουργιών της.
Αυτή και μόνο μπορεί να μας ξυπνήσει τον ψυχικό κραδασμό που ειναι ο πλούτος και η δίψα της καλλιεργημένης ευαισθησίας μας και της έμφυτης ροπής μας προς τον απέραντο κόσμο των καλλιτεχνών και των ζωγραφικών συνόλων που δημιούργησε.
Γνωστή για την περιπλάνησή της στην τέχνη η κ. Δασκαλακη, ΄όπως τοπιογραφία, ανθρώπινη μορφή, ανθογραφία, νεκρή φύση, γραμμική σχηματοποίηση με κοιλόκυρτες γραμμές και σχήματα και μετά απο θητεία στην τέχνη δέκα και πλέον χρόνια κατεληξε στην ζωγραφική, ξυλογλυπτική και την μεταλλοχαρακτική και μεταλλοτεχνία σε ευγενή και μη μέταλλα, τέχνες τις οποίες θεραπεύει με πολυ μεράκι και εφευρετικότητα.
Ετσι προσπαθεί να παρουσιάσει βιωματικές αξίες και αξίες του ανθρώπου χωρίς να επηρεάζεται απο αρνητικά μηνύματα της εποχής μας.
Για αυτό τα έργα της ειναι συνεχώς επίκαιρα, διατηρούν μία ελευθερία και μία καλλιτεχνική ανεξαρτησία δίδοντας έτσι ποιότητα και έκφραση στις γραμμές και εσωτερικότητα στον χαρακτήρα του χρώματος.
Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για μια αναζήτηση και μια κατάκτηση της εκφραστικής της γλώσσας και για μια ψυχογραφία και υποκειμενική εκμυστήρευση που αναδεικνύεται απο τα έγκατα του υποσυνείδητου της.
Κάθε έργο της ανταποκρίνεται σε μία διπλή ανάγκη.
Η μία ανάγκη είναι της ιδίας να πλάσει εναν νέο κόσμο βγαλμένο απο τον νου της και κατασκευασμένο απο τα χέρια της και η Ανάγκη του κοινού που έστω και αν δεν το αντιλαμβάνεται σαφώς ωφελείται.
Κάθε στιγμή που η Δημιουργός κ. Δασκαλάκη Σταματία- Ειρήνη αναζητά την γαλήνη, δημιουργεί μέσω της ζωγραφικής και της μεταλλο-χαρακτικής κάτι που ερεθίζει την φαντασία της, το χρωματίζει με το νου, το περνά στο μέταλλο η το άψυχο καμβά δίδοντάς του ζωή και κίνηση.
Τα έργα της μιλούν μόνα τους στον σιτισμένο οφθαλμό του ανθρώπου που τον κάνουν να ταξιδεύει με ήρωες, εξωτικούς τόπους, θαυμαστά τοπία, ημίθεους και σύμβολα του ιστορικού τόπου μας και γενικότερα της μαρτυρικής ζωής των κατοίκων του μαρτυρικού νησιού μας.
Τα χρώματα της ζωηρά ή απαλά, διαλεγμένα, εύστοχα τοποθετημένα και υπεύθυνα σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική δουλεμένα, με μία έκδηλη αριστοτεχνία εκφράζουν τις καλλιτεχνικές αρετές και συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία της Δημιουργού η οποία κινείται σε έναν δικό της ολότελα χώρο, χωρις μιμήσεις και αντιγραφές και μόνο με το σχέδιο και το χρώμα, ανοίγει νέους δρόμους με αληθινή επιδεξιότητα στη χρήση των υλικών και την χρησιμοποίηση γραμμών και πολλών χρωμάτων.
Παράλληλα με τις ζωγραφικές της συνθέσεις σμίγει την Κρητική Μυθολογία οχι μόνο με την μαγεία της πολύβουης ιστορίας αλλά και της πολύγραμμης κρητικής φύσης.
Οι έννοιες του μύθου απο την υπερκόσμια αρμονία του θρύλου εναρμονίζονται στα έργα της κ. Δασκαλάκη, ειτε αυτά είναι σε πανί, είτε σε ξύλο, είτε σε μέταλλο τα οποία σε κάθε θωριά τους εκπέμπουν ευεργετικές ανταύγειες ψυχικής γαλήνης για ψυχική ανάταση και αισθητική απόλαυση.
Η γλυπτική της εξ'αλλου αποκαθιστά τη σχέση της ύλης με το φως, καθρεφτίζει τη ρήξη με το αρχικό προορισμό της και ταυτόχρονα ιχνηλατεί τον συμβολισμό της στα πλαίσια της Ελληνικής παράδοσης.
Τελειώνοντας το σύντομο σημείωμά μου για το εξαιρετικό πράγματι έργο της κ. Δασκαλάκη Σταματίας -Ειρήνης τονίζουμε πως είναι Πρωτοποριακό, χρησιμοποιεί τον συμβολισμό και την μεταφυσική διάσταση των πραγμάτων και έχει μία εξωκοσμική και μία ανθρώπινη φυσιολατρική ιστοριματικότητα.
Κυρίως όμως πηγάζει απο γνήσια καλλιτεχνική φλέβα και κυριαρχείται απο μία ανυπέρβλητη ευαισθησία που μεταμορφώνει την καθημερινή πεζότητα σε υψηλή και αληθινή δημιουργία που καταλήγει σε ποίηση.
Παράλληλα η ίδια τέχνη και τα ίδια τα έργα καλλιεργούν τις αισθησεις, εξυψώνουν το πνεύμα, ευαισθητοποιούν την ψυχή, αναμεταδίδοντας έτσι το ελπιδοφόρο μήνυμα εξανθρωπισμού του ανθρώπου και της ψυχικής του απολύτρωσης.
Και όλα αυτά γίνονται μέσα στο γοητευτικό κόσμο εναλλασσόμενων καμπυλών και ευθειών γραμμών της μεταλλο-χαρακτικής και του ονειρικού κόσμου των χρωμάτων της ζωγραφικής των ζωγραφικών της έργων.
Έργων που συγκινούν, οδηγούν και μεταπλάθονται ανθρώπινες ευαισθησίες.


Υπουργείο Πολιτισμού
15.12.2006


Δρ. Θεοχάρης Προβατάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου